Βιβλιοπαρουσιάσεις

Την πορεία προς την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης αποδεικνύουν  οι τρεις εκδόσεις –μία του 2016 και οι δύο του 2018-, που έχουν έμμεση και άμεση σχέση προς τη Σχολή.

α) Λαδά Αναστασία, Χαστάογλου – Μαρτινίδη Βίλμα (επιμ. έκδ.), Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης˙ το κτήριο και η αποκατάστασή του, Έκδοσις Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης, Θεσσαλονίκη 2016, σελ. 477.

Ο τόμος που αφορά το κτίριο της Σχολής προβάλλει: α)τον τρόπο αποκατάστασης των κτιρίων, β) την ένταξη νέων κτιρίων σ’ αυτό και γ) την ανάπτυξη νέων χρήσεων και κτισμάτων στον περιβάλλοντα χώρο της Σχολής. Έχει άμεσα και έμμεσα στοιχεία προς την επαναλειτουργία της Σχολής. Άμεσα εκ του όλου εγχειρήματος της εκπονήσεως της έρευνας αυτής και έμμεσα διότι αποτελεί έκδοση των Εκδόσεων Θεολογικής Σχολής Χάλκης.

β) Μπαλιάτσας Β. Δημήτριος (επιμ. έκδ.), Επιστημονική Παρουσία Εστίας Θεολόγων Χάλκης Θ’, Αθήνα 2018, σελ. 580.

Ο Θ’ τόμος της Επιστημονικής Παρουσία Θεολόγων Χάλκης αναδεικνύει το αριστοτεχνικό πνευματικό κύρος των διαπρεπών αποφοίτων αυτής. Και καθιστά σαφές ‒στο μέλλον‒ την αδήριτη ανάγκη παραγωγής νέων Θεολόγων, ανάλογων του κύρους των συγγραφέων του τόμου. Είναι αφιερωμένος στον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Εστίας Θεολόγων Χάλκης, ελλογ. Καθηγητή κ. Βασίλειο Αναγνωστόπουλο.

γ) Λαδά Ιωάννου, Η διαμόρφωση του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας κατά τον 20ο αι., Έκδοσις Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης, Κωνσταντινούπολις 2018, σελ. 351.

Το έργο το κ. Ι. Λαδά αφορά την Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας και προσεγγίζει τα γεγονότα από την απόδοση της αυτοκεφαλίας (1923) έως και σήμερα.  κατά τον 20ο αι.. Το έργο έχει έμμεση σχέση ως προς την πορεία της επαναλειτουργίας της Σχολής. Αποτελεί έκδοση της Σχολής.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να αναφερθούμε σε αυτά τα οποία σημειώθηκαν από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης ‒κατά τη παρουσίαση του τόμου «Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης˙ το κτήριο και η αποκατάστασή του»‒, που έγινε στις 02/03/2018 στην Ένωση Κωνσταντινουπολιτών στην Αθήνα.  Δήλωσε ότι στη πορεία της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής «είναι όλο το γένος στρατευμένο και πρώτος ο Πατριάρχης μας ο οποίος έχει όραμα και το πραγματοποιεί από τη πρώτη ημέρα της ενθρονίσεώς Του. Είναι Αυτός ο οποίος δεν επαναπαύεται μόνο στο να διαμαρτύρεται για την αδικία. Είναι Αυτός που πάλεψε και παλεύει επί 27 έτη και σχεδιάζει με όραμα και πρόγραμμα την επαναλειτουργία της. Αυτή η εκδήλωση έδωσε την απάντηση ότι ναι έχουμε όραμα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *